Workout i trädgården

Rosenrips är vacker en gång om året men då lyser den!

Det är så kul och så arbetsamt med vårbruket i trädgården så när kvällen kommer är man både extremt nöjd med dagen och fantastiskt öm i alla muskler... Dagsverket idag innebar städning av kruk och komposthörnan (hur många plastkrukor måste man spara egentligen?), montering av ett hemmabygge av växttunnel (elrör och billiga ikeagardiner), flytt och delning av perenner och ogräsrensning både här och där.
Idéen till tunneln kommer från Tyra Hallsenius som skriver i AoT.


Gillar hur de mörka stjälkarna på kejssrkronan matchar alla mörkt röda pionskott i Britts rabatt.


I växthuset trängs tomatplantor med sommarblommor. Ser ut som vi slipper obehagliga snööverraskningar denna vår så det blir nog utplantering snart med lite fiberduk som täcke. Tagetes, grönkål och luktärter är redan på plats. 
Sått både lila och vit klockranka av egna frön. Dessa plantor fick lite värmande fårull som skydd vid utplantering.

Benved


Måbär är snabbast med att grönska.
Den gulbladiga flädern visade sig ha rödrosa lövutspring!

Ullungrönnens stora blad på väg att vecklas ut.

Ersättare till buxbom

Jag har mycket buxbom i trädgården. En del är sticklingsförökade av gamla sorter andra har jag köpt på marknader och i butiker. De är olika känsliga för svampangrepp har jag märkt, de gamla sticklingsförökade klarar sig mycket bättre. Pionrabattens buxbom blev hårt drabbade av höstens blöta väder. Här är det ju oftast torka som råder så när andra rapporterat om buxbomsdöden så har jag trott mig gå säker. 
Jag sparade de angripna kloten i trädgårdslandet, ska beskära dem hårt och se om de kommer igen.

Ersättning som kantväxt blir idegran, Taxus Hilli, som jag beställt hos B'ströö träd och buskar.

Några friska klot har fått flytta in i rabatten som snart är helt grön av bladen från dagliljor och pioner. Den öppna jorden täcker jag med fårull för att bevara fukt och skrämma rådjur!
Äntligen vår!

Mars blev en vintermånad med mycket snö och låga temperaturer. Våren  är minst två veckor senare än den brukar vara här. Men nu blommar all krokus och våriris och i växthuset trängs alla frösådder. På nätterna täcker jag dem med fiberduk och en liten värmefläkt går igång när det blir kallt. De långa tomatlådorna i trä är grundade med ett tjockt lager hästgödsel och toppade med bra jord. Testade det förra året och tomaterna stortrivdes med obegränsad tillgång till näring. 

Cream beauty, den vackraste ljust gula krokusen!
Snökrokus -  Crocus tommasinianus - den första av alla krokusar
Strimkrokus?
Crocus tommasinianus roseus

Våriris - Iris reticulata


Några av tomatplantorna har fått sina platser i bänken medan resten står på tillväxt i sina krukor. I år blir det gula, gröna och röda körsbärs- och små plommontomater. Härligt att vara igång igen med trädgårderandet! 

Visa fler inlägg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...