Juli - klippa, beskära och marktäcka

Nu är det semestertider och vi får mycket besök av släkt och vänner. Trädgården får stå tillbaka för umgänge, strandliv och utflykter. Om jag får en liten stund över så ägnas den åt att klippa och beskära överblommade perenner, buskar och träd. Allt går ju bra att klippa under JAS. När grannarna får mkt gräsklipp tar jag gärna hand om det och lägger i rabatterna, nu börjar det bli riktigt torrt. 

Rosorna är fantastiska denna sommar, blommar länge. Solhattar och dagliljor kommer nu och gräsen är fina. Sommarrudbeckian Cappuccino ser nästan ut som låga solrosor. 

En välmående trädgård

Förra året var både våren och sommaren extremt torr, det kom inte många skurar. I år har vi fått mer än vanligt, så mycket att t.o.m mördarsniglarna hittat hit. De är inget stort problem än men några hostor ser misstänkt håliga ut. I övrigt mår växterna gott av både marktäckning och nederbörd. Grönsakslandet som ej vattnas bjuder på lök, morötter och rödbetor i normal storlek. 

Dagliljorna börjar så smått slå ut, samlade nästan alla i pionrabatten i våras, blir spännande att se hur de hamnade färgmässigt:) Sista sorten allium, klotlök, lyser vackert vinröd i flera rabatter. 

Klotlök
Arctic snow

Rosor i torr trädgård

Just nu regnar det sen flera timmar tillbaka men det är inte en vanlig företeelse här. De flesta somrar är extremt nederbördsfattiga. Lägg till sandjord och vind så får du ta till alla knep som går för att få växter att trivas och utvecklas. Jag jobbar mycket med att bryta vinden med buskar och små träd samt marktäckning (gräsklipp, ensilage, musselskal, barkmull mm. De rosor som klarar läget bäst är småblommiga. 

Honungsrosen har blommat länge denna svala sommar! 

Klängrosen Chevy Chase avlöser honungsrosen. 

Gallicarosen Cardinal de richelieu blommar från slutet av juni flera veckor framåt. 

Warm welcome är svår att fota men den orangeröda färgen är fin ihop med den blå nävan Rozanne. Det är en modern återblommande buskros, en liten klängros. 

Visa fler inlägg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...