Intensiva trädgårdshelger

Våren är den tid på trädgårdsåret när allt  ska göras på en gång, roligt men fysiskt krävande och lite för få timmar på helgen. Men nu är jag nästan klar med det tyngsta projektet- gräva bort den stora komposthögen. Översta lagret har fått en ny plats i skymundan och all jord under sprids skottkärra för skottkärra i rabatter. Britts rabatt breddades en halv meter och överblivna buskar som jag rotslog i höstas kom väl till pass. Där sticker många spännande pioner upp sina röda skott, ska bli så roligt att se dem i blom. Britts rabatt planterades sent i höstas, den fylldes med plantor som behövde ett nytt hem när Britt bytte bostad. I växthuset växer det så det knakar trots frostiga nätter. Den lilla kupevärmaren sköter sig. Många sommarblommor har krukats om till större storlek, tomatplantorna har nu fått sin tredje och slutliga omplantering. 
Inte mycket vila här inte☺️
Här skiljer det två veckor på en tvillingsporre som planterats om i större kruka och en som fick stå kvar.
Komposthögen bakom Britts rabatt är nästan borta! Ett tjockt täcke av gammalt ensilage ger näring och bevarar fukten i rabatten.
Nu blommar krokusen!
Strimlönnen slår snart ut...
Gillar denna fluffiga påsklilja!
Och orange kejsarkronor är stiliga på sitt vis.
Fågeln som byggde detta bo några meter från vår ytterdörr tänkte sig inte för...


Hur lurar man sorken att inte äta tulpanlökar?

För några år sen hade jag problem med att rådjuren åt upp mina tulpaner. Det har fårull, silvriga kulor och tricogarden rått bukt med. Då dyker det plötsligt upp sork eller möss som glatt mumsar i sig nysatta tulpan och krokuslökar. När det hände förra vintern i rabatterna bestämde jag mig för att sätta de flesta i krukor istället med nät över. Funkade inte - nätet för glest. Så nu blir det totalt fyra tulpaner av Verona-lökarna istället för trettio😁... De enda lökarna som klarade sig är de som samplanterades med allium eller hyacinter i rabatt. Så har du något bra tips tar jag gärna emot det till höstens lökinköp. Annars får det bli narcisser, allium, frittillarior och hyacinter för hela slanten!
En Verona kvar....
I den gröna plåtkrukan har alla Apeldoorns Elite klarat sig tills igår natt - då hade någon lite gnagare  lyckats ta sig uppför den blanka hala ytan och knapra i sig två lökar..
Allium + tulpaner verkar funka.
Och för övrigt är iu påskliljor också fina😉

PS:
Pollineringen av persikoträdet i växthuset lyckades!!

Vårbruk

Varje år vid den här tiden hör jag ofta någon säga "nu skulle man vara ledig och bara njuta av naturens under några veckor framåt". Precis så är det - det är fantastiskt med livet som återvänder, det som varit dött blir åter härligt livgivande grönt. Helgen ägnades åt jordförbättring - ensilage och fårull under hallonen, kompostjord i rabatterna och hästgödsel i tomatlådorna. Nu ska det allt växa!
Balkansipporna tar vid när krokus och våriris blommat över.

Ensilage är perfekt gödsel och minskar ogräsmängden. Fårullen bevarar fukten i marken och avskräcker rådjur.
Egen kompostjord är guld värd.
Snart slår hyacinterna ut!
Röda pionskott skjuter upp mellan lammöronen.
Vårälväxingen är snygg med sina svarta ax.
Kejsarkrona i ljust gult ( Raddeana)
Britts dubbla julros.

Ha en skön vecka!
Visa fler inlägg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...