När (ska) kan man klippa äppelträden?

 
 
Min pappa klipper äppelträden på vårvintern och jag väntar tills han kommer och hälsar på.... Ibland blir det i augusti! Det finns en grundregel - klipp inte när saven börjat stiga ( om du skär av en gren och det börjar vätska sig så är det för sent!) och klipp inga andra träd än äpple och päron denna årstid. Jag fick för mig att ansa ett körsbärsträd i början av min trädgårdskarriär, det gick inte så bra. Dels så tillhör det den grupp av träd som bara kan klippas under JAS- perioden, dvs juli,augusti och september och dessutom så får man beskära ganska försiktigt, inga grova grenar. Om du vill veta mer om beskärning läs här om detta ämne. http://www.juniper.se/tradvard/index.html
 
 
En trädgård utan äppleträd är ingen trädgård för mig. Om jag bara får välja ett träd så blir det Aroma eller Rubinola, båda så där sötsyrligt krispiga i smaken (och bra motståndskraft mot skorv.)
 

Grönt som väcker minnen

 
I min trädgård finns många växter som jag fått av vänner. Det är något speciellt med dem, inte för att de alltid är unika sorter, utan för att de väcker minnen och får mig att tänka på alla härliga människor jag mött genom åren.
 
Min svägerska L planterade en flätad pilhäck och jag fick några pinnar som jag stack ner i jorden. Det är nu ett stort träd som påminner om många trevliga pratstunder!
 
 
 
 
En vän som jobbade  på en plantskola gav mig en bit av sin blå näva Rozanne/Jolly Bee innan den kommit ut i handeln för många år sen. Den blommar fantastiskt hela sommaren och långt in på hösten. Det är underbart med trädgårdsvänner som generöst delar med sig av plantor!
 
 
 
 
Buxbomshäckarna som omger flera av rabatterna är en blandning av köpta plantor och sticklingsförökade plantor. Den första häcken jag planterade knipsade jag sticklingar till hemma hos S i Tranås. Det är den finaste häcken! 
 
 
 
 
I växthuset vecklar fikonet ut sina blad i denna stund. Det var en liten krukväxt som A&A hade med sig när de kom på middag för kanske 10 år sen. Den lilla flaskan som prydde krukan sitter kvar!
 
 
 
Och till slut "Kerstins"ros som doftar underbart, blommar någon vecka och sprider sig ohejdat i en vanlig rabatt.... En släktros som följt med i flera generationer!
 
 
 

Visst gör det ont när knoppar...

 
 
Nu sväller knopparna som bildades i somras, kastanjen har nog de mest iögonfallande - de glänser vackert i vårsolen. Jag fick en frösådd planta för 6-7 år sen och nu är det ett litet träd på 2 meter. Det växer i syrenhäcken  på ett ställe där det inte gör något om det blir stort, kastanjer kan bli 25 meter höga!
 
 
Ett annat träd med man lägger märke till så här års är magnolian med sina ludna blad och blomknoppar. Magnolia trivs egentligen inte i sandjord med kalk som det är här men jag kunde inte låta bli att plantera en ändå. Gropen fodrades med dagstidningar och fylldes med mycket torv och vanlig planteringsjord. Det är en stjärnmagnolia som kommer att blomma om några veckor.
 
 
Rosorna har klarat sig bra denna milda vinter och börjar redan veckla ut sina blad. Det är frestande att börja beskära dem men än har inte björken musöron.......
 
 
Visa fler inlägg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...